Skip to content
Naslovnica arrow Surf Kart
Surf Kart PDF Ispis E-mail
ULTIMATE DRY-SAIL RIDE
LANDSAILING - jedrenje na suhom

Naši jedriličarski apetiti nisu stali sa predstavljanjem TERRA SURF-a već se nastavljaju istim tempom ušavši u područje LANDSAILING-a – JEDRENJA NA SUHOM. Nekako u svijetu kada to isto spomenemo, misli se na sjedeće jedrilice sa tri kotača (ili noža) koje jure obično pustinjama, pješčanim plažama i velikim ledenim površinama. Mi smo se poveli za istim ciljem no nakana je bila, s obzirom da ipak vučemo windsurferske korijene, da napravimo vozilo koje ćemo upotrebljavati u uvjetima koje mi imamo i sa jedriljem koje uglavnom većina surfera ima.
Baza našeg hybrid vozila (jer služi kako za landsailing tako i za kite buggying) kojeg ovdje predstavljamo , zvanog SURF KART je u osnovi kite buggy koji je sastavljen od y-čelične konstrukcije na koju su ovješeni udobno sjedalo s naslonom, zaštitni luk, stražnja osovina, vilica prednjeg kotača, tri velika kotača te fiksna peta jarbola na koju montiramo windsurf rig (jedrilje). Kite buggy baza pokazala se uslijed svoje funkcionalnosti idealnom za transport zbog malih dimenzija i jednostavnosti upotrebe u veoma malim prostorima (cca. 50x30 m).

Princip jedrenja u ovakvom vozilu je sličniji klasičnom jedrenju nego windsurfing-u jer se kao kormilo koristi prednja vilica kotača sa fusevima kojom upravljamo nogama dok  fiksiranim jedriljem upravljamo sustavom škota natežući ih rukama.
Jednostavnost upotrebe SURF KART-a omogučava da se i totalni jedriličarski početnici mogu baviti ovakvim i više nego adrenalinskim proizvodom kojemu krajnja brzina, atraktivni okreti, vožnja na dva kotača pa čak i skokovi, ovise samo o vještini vozača-jedriličara.

Specifikacije SURF KART-a:

Kite buggy čelična pastificirana ili niklana y konstrukcija
Tapecirano sjedalo sa naslonom
Tri kotača širine 95 mm i promjera 389 mm
Max. dužina vozila: 1.70 m
Širina vozila: 1.25 m  (opcionalno: mogućnost ugradnje širih osovina)
Težina vozila: bez jedrilja 16 kg / sa jedriljem 18,5 kg
Nosivost: do 100 kg
Jedrilje (rig): 2,5 – 3,5 m2
Maksimalna brzina: do sada izmjereno 74 km/h na aerodromskoj pisti
Namjena: za sva jedriličarska znanja / početnici do iskusni jedriličari
Vrijeme sastavljanja: cca 15 min

Jedrenje na suhom vozilima tipa SURF KART verificirano je i za natjecanja Open klase V prema međunarodnim pravilima tako da jedriličari sa večim zahtjevima imaju priliku natjecati se kako u Europi tako i posvuda u svijetu. Namjera je postaviti temelje i za hrvatski nacionalni sustav jedrenja na suhom.

Isto tako naša velika namjera sa SURF KART-om je opća edukacija jedriličara a pogotovo onih budučih koji su zakinuti nedostatkom vodenih površina za jedrenje te im tako omogučiti da se uz upotrebu vrlo malo zeljanih, betonskih i asfaltnih podloga  nauče ovom predivnom sportu koji će im uz jednostavnost i komfor te adrenalin kojeg nudi SURF KART dati osječaj zadovoljstva i ugraditi trajan osmijeh na lice.

Galerija slika
Video